Blog

Young girl meditating in the park

A szokásaid lesznek mindig is az erősségeid, vagy a gyengeségeid. Így fontos, hogy képes légy hatékonyan dolgozni a fontos szokásaidon. A szokásaidon való folyamatos változtatáson, a legkönnyebben a meditálás révén tudsz segíteni.

A meditálás, amit követni fogsz, csak a kezdő lépés ahhoz, hogy még sok más pozitív szokást kialakíts magadnak, mint amilyen a napi testmozgás, olvasás, korai kelés, helyes étrend követése, és segít legyőzni a káros szokásaidat, az időt rabló és egészségromboló mechanizmusokat, amik most még uralkodnak feletted.

A meditálás közben olyan lelkiállapotba kerülsz, a testet tudatosan ellazítjuk, – ez a meditálást megelőző relaxációs fázis – majd a szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A meditálás elsődleges célja a lelki béke, a megnyugvás keresése. Ennek segítségével az energiáink megsokszorozódnak és így a lehetőségeink és azokhoz vezető megoldások is széles horizonton jelennek meg előttünk. A meditálás során sikerül a környezetből kikapcsolódni, úgyhogy az élményt akár – megváltozott tudati állapotnak is lehet nevezni.

Ahhoz, hogy az ember magasabb szellemi szintre lépjen számos nagy vallásban alkalmazzák és rendszeresen gyakorolják a meditálást.

 

A meditálás segít a változásban

 

A meditálás segítségével képesek vagyunk belépni az abszolút „mostba” és elérni a tökéletes jelenlét állapotát. A meditálással ugyanis megszűnik minden köröttünk, csak az Itt és Most létezik. Nem csupán egyes dolgokra koncentrál az ember, hanem a dolgok teljességét látja. A meditálás során igazából szemlélődünk. Mindent érzékelünk és mindent a maga teljességében és összefüggéseiben látunk. Így a meditálás segítségével a lehetőségeink megsokszorozódnak.

A meditálás nem pusztán elmélkedés vagy gondolkozás. A meditációban ugyanis nem teszünk kísérletet arra, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk a tudatot és így racionális döntéseket hozzunk. Egyszerűen csak megfigyelünk és engedünk az ebben való megnyugvásnak, békének. Ez a tapasztalás hagyjuk, hogy lényünk mélyebb szintjeinek felfedezésére vezessen. Amennyiben a tudatunk meditálás közben is világi ügyekkel és vágyakkal foglalkozik, az azt jelenti, hogy nem tudtunk az abszolút mostba érni és ez megzavarja magát a meditációt. Ebben az esetben még a valódi meditációs szint eléréséhez szükségünk van arra, hogy megszabadulhassunk a tudatunkban felbukkanó összes, figyelmünket elvonni kívánó gondolattól.

A meditálás olyan állapot, amire a XXI. század információáramlásának zajában és rohanó stresszes világában élő embernek minden nap szüksége van. Ezért tévhit, hogy meditálni valami egzotikus dolog, ami szorosan kötődik a keleti vallásokhoz. Az igazság viszont az, hogy amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra hosszabb ideig összpontosítja. Valójában egy könyv elmélyült olvasása vagy egy film megnézése is, ha elérjük a kívánt állapotot egyfajta meditációnak minősül.

A meditálás pontosan ezért se nem misztikus, se nem másvilági, se nem nehezen elsajátítható. Nem csak bizonyos erre kiválasztott vagy fogékony emberek élhetnek vele. A meditálás számodra is nagyon kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára elérhető módszer. Részesülj a mindennapokban a meditálás előnyeiből.

Leave a Comment

Your email address will not be published.